Waar veel mensen vandaag hun huizen openstelden voor de open huizen dag, zijn wij vanochtend naar Oudewater gereden. Vanaf 11:00 uur hield de NAS (Nederlandse Adoptiestichting) open huis in hun pand in Oudewater. Voor het oriëntatiegesprek waren we hier ook al eerder dit jaar geweest, dus het was geen onbekend terrein.

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen door een lid van de raad van toezicht van de NAS, maar zij is ook ervaringsdeskundige adoptieouder. Direct hebben we ook wat vragen aan haar gesteld, welke met enthousiasme werden beantwoord. Daarna zijn we naar de bovenste verdieping van het pand gegaan, waar we hebben gesproken met ouders die een kindje uit Hongarije hebben geadopteerd. Het jongetje was zelf ook aanwezig en schoof ons vrolijk het boek toe waarin zijn adoptieverhaal (met foto’s) staat. De ouders zelf waren ook ontzettend open en vertelde hun prachtige verhaal in alle eerlijkheid. Onze vragen zijn ook door hen beantwoord en we hebben een aantal tips meegekregen. Hierna zijn we een verdieping naar beneden gegaan.

Op de eerste verdieping van het prachtige pand, hebben we gesproken met een contactpersoon uit Hongarije. Ook zij heeft onze vragen beantwoord en heeft ook aangegeven wat we kunnen verwachten. Door het gesprek met haar, hebben wij voor onszelf weer wat duidelijke keuzes kunnen maken.

De contactpersoon van Hongarije heeft ons na het gesprek met haar nog voorgesteld aan 2 andere gezinnen. Deze gezinnen hebben, in tegenstelling tot het eerste gezin waar we mee hebben gesproken, meerdere kinderen in een procedure geadopteerd. Van hen hebben we ook prachtige verhalen gehoord en het was geweldig om te zien hoe vrij de kinderen waren, ondanks dat twee van hen ‘pas’ 6 maanden in Nederland zijn. Van deze ouders hebben we ook weer de nodige tips gekregen waar we op moeten letten als het zover is.

Het is ons heel duidelijk geworden dat de hele procedure in Hongarije zeer zorgvuldig is. Dit geldt niet alleen voor de matching, maar ook bij de overdracht van het adoptiekindje en de begeleiding in de periode dat je in het land verblijft.

Na bijna 3 uur te hebben doorgebracht bij de NAS, zijn we huiswaarts gekeerd. Weer veel informatie te verwerken, maar erg blij dat we dit hebben gedaan!