Geadopteerden en hun verhaal in beeld

Velen vroegen zich al af of Juul de enige was die schrijft op dit blog. Tot nu toe was dat inderdaad zo, Juul schrijft gewoonweg een stuk makkelijker dan dat ik dit kan, maar vandaag schrijf ik een verhaal over onze belevenis afgelopen vrijdagmiddag in Den Haag bij het POPUP Museum of Adoption.

Juul had vorige week ergens op facebook gelezen over dit museum, opgezet door Rodrigo van Rutte, waarbij hij in dit tijdelijke museum tientallen verhalen en foto’s toont van geadopteerde mensen. Aanleiding voor de oprichting van het museum is het 25-jarig jubileum van het Haags Adoptieverdrag. Dit verdrag werd op 29 mei 1993 in het Vredespaleis door 66 landen gesloten en zorgt ervoor dat adoptie aan bepaalde wetgeving voldoet.

Anne Mei voor cover Gekleurde Identiteit foto: Ton Hendriks

Nadat we even moesten zoeken waar het was vonden we het museum op de Korte Vijverberg 2 in Den Haag. Bij binnenkomst werden we meteen al welkom geheten door Rodrigo. Op de diverse borden in het midden van de zaal werden portretten getoond uit het boek gekleurde identiteit. Aan de zijkanten van de ruimte stonden tevens foto’s, maar deze hadden ieder ook een eigen maar ook soms heftig verhaal. Langs de rand van de muren lag een tijdslijn van ruim 60 jaar in het kader van de Nederlandse adoptiewet.

Nadat we al even rondliepen werden we door Rodrigo aangesproken. We raakten in gesprek over het museum en waarom hij dit is gestart. Rodrigo zijn idee bij dit museum was om diverse geadopteerden, biologische ouders en adoptie ouders met hun verhaal bij elkaar te brengen. Rodrigo vertelde een deel van zijn adoptie verhaal, wat voor ons als aspirant adoptie ouders dan ook weer interessant is want “Hoe gaan wij hier straks met een adoptiekind mee om?”.  Wij vertelden ons verhaal aan Rodrigo, het stadium van adoptie waarin wij nu zitten en de manier waarop er nu met het adoptie traject wordt omgegaan. Een aantal onderwerpen kwamen hem bekend voor en een aantal dingen zijn toch wel veranderd ten opzichte van zijn adoptie destijds. Voor beide partijen was het delen van informatie zeer waardevol.

Na nog even met Rodrigo op de foto te zijn gegaan wilde we weer richting Weesp gaan, maar er werd ons door een andere geadopteerden die aanwezig was gevraagd of wij nog even een foto wilde maken van hem samen met Rodrigo. Nadat de foto genomen was raakte we in gesprek met Sander Metz. Sander vertelde ons zijn bijzondere verhaal over zijn adoptie en hoe zijn adoptie ouders hem altijd in alles goed hebben ondersteund, waaronder ook het op zoek gaan naar zijn biologische ouders. Na dit bijzondere maar zeer leerzame verhaal namen we afscheid van Sander en Rodrigo en zijn we weer naar huis gereden.

Wil je meer weten over Rodrigo zijn POPUP Museum of het misschien vandaag nog bezoeken in Den Haag lees dan het Persbericht – Pop up Museum of Adoption-29May-2018