De eerste bijeenkomst

Vandaag was het dan zover, de eerste bijeenkomst in een serie van vijf. Het betreft de bijeenkomsten die bij wet verplicht zijn.

De groep waar wij vanochtend in zaten, was niet heel groot. Tijdens een korte introductie vanuit de Stichting Adoptievoorzieningen werd ook aangegeven dat het aantal aanvragen voor adoptie de laatste jaren terugloopt. De reden is niet overduidelijk.

We zijn de bijeenkomst begonnen met een kennismaking, Natuurlijk gebeurt dat ook wel bij binnenkomst met de zogenaamde koffiecorner gesprekken, maar deze kennismaking was anders ingestoken. In viertallen hebben er ‘interviews’ plaatsgevonden aan de hand van vastgestelde vragen. Tijdens het plenaire deel moest het ene tweetal vervolgens het andere tweetal voorstellen. Hoe stom dit misschien ook klinkt, ik vond het heel fijn dat het tweetal naast ons uit een soortgelijke situatie komen als die van ons. Je deelt dan toch iets extra’s.

Aan de hand van de levenslijn van een kind zijn we verder gegaan met de bijeenkomst. Zo hebben we aan de hand van een filmpje gezien wat de overweging van 3 moeders uit Zuid-Afrika is geweest om hun kind op te geven voor adoptie. Het is hartverscheurend en ik heb ook echt wel even een traantje weggepinkt. Deze moeders hebben onwijs veel liefde voor hun kind. Door diverse omstandigheden hebben ze tóch (gedwongen) besloten hun kind op te geven voor adoptie, ze willen dat het kind krijgt wat het verdient. Onwijs dapper! En dit bedoel ik niet sarcastisch.

We hebben ook op beeld een ontmoeting gezien tussen (geboorte)moeder en adoptieouders. Hoewel een ontmoeting in deze setting niet in elk land aan de hand is, is het wel iets wat door je hoofd gaat. Hoe zou dat zijn?! We hebben er in de groep uiteraard ook even over gesproken.

Na een korte pauze zijn we verder gegaan over de adoptiekinderen zelf. Uiteraard komen deze vanuit verschillende achtergronden en heeft dit allemaal invloed op hun leven. Dit kan zelfs beginnen tijdens de zwangerschap. Niet bij elk adoptiekind is alles van de achtergrond bekend, zeker niet wanneer het kind bijvoorbeeld vondeling is. Toch blijft een biologische ouder altijd aanwezig en zullen ze een plek in ons gezin krijgen.

Aan de hand van filmpjes hebben we met elkaar gesproken over wat het vertoonde gedrag van het kind voor invloed heeft en hoe je zou reageren. Het is goed om het hier met elkaar over te hebben, want hoe dan ook heeft een adoptie impact op je gezin en daarmee vooral ook op het adoptiekind.

Om 13:00 eindigde deze eerste bijeenkomst en zijn we met indrukken en informatie vertrokken. Allebei weer richting werk. Afgaande op deze bijeenkomst ben ik blij dat ik voor de volgende bijeenkomsten de hele dag verlof op heb genomen, want geloof me…..je vertrekt hoe dan ook met een vol hoofd en dat moet je zelf natuurlijk ook even verwerken.

Op naar de volgende bijeenkomst!