Voorbereiding op de eerste bijeenkomst

Zoals in een van de eerdere blogs beschreven staat, hebben we een handboek en een procedureboek ontvangen. Er wordt van ons verwacht dat we ons voor iedere bijeenkomst voorbereiden aan de hand van het lezen van een specifiek deel uit deze boeken. Nu de eerste bijeenkomst heel dichtbij komt, hebben we een start gemaakt met deze voorbereiding.

De eerste bijeenkomst staat in het teken van kennismaking met de voorlichters van de Stichting Adoptievoorzieningen en een korte toelichting op het programma. Verder staat de bijeenkomst in het teken van de adoptiedriehoek (Geboorteouders, adoptiekind, adoptieouders)

Met elkaar oriënteren we ons op achtergronden van adoptiekinderen in het land van herkomst aan de hand van hun levenslijn. Ook wordt in deze bijeenkomst aandacht geschonken aan de ouders van het adoptiekind. Welke plaats krijgen zij uiteindelijk in ons gezin? Wat kunnen redenen zijn voor het doen van afstand?

Ook wordt er aandacht geschonken aan de ervaringen die het adoptiekind of de adoptiekinderen opdoen voordat ze geadopteerd worden. Denk aan een onhoudbare gezinssituatie, maar ook aan kindertehuizen en pleeggezinnen. De pleeggezinnen zijn niet zoals we ze hier in Nederland kennen. In het buitenland wordt een gezin vaak ook pleeggezin vanwege de financiële vergoedingen. Je kunt je voorstellen dat een gezin met die intentie niet de beste plek is voor een adoptiekind.

Wat hebben al deze ervaringen voor invloed op de ontwikkeling, het gedrag en de beleving van het adoptiekind en nog belangrijker: Wat betekent afstand voor een kind.

Wij gaan verder met lezen en plaatsen opnieuw een bericht nadat we de eerste bijeenkomst hebben gehad. Mochten jullie vragen aan ons hebben, stel ze dan gerust via onze pagina op facebook of via een berichtje hieronder.