Een kindje met HIV of Hepatitis

Schrikt de titel je af? Niet nodig!

Op 6 oktober 2017 hebben wij een facultatieve bijeenkomst gevolgd over kinderen met HIV of Hepatitis en de gevolgen daarvan. De bijeenkomst zelf was erg interessant, temeer omdat er een heel duidelijke uitleg werd gegeven door een verpleegkundig specialist pediatrische hiv uit het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Deze uitleg ging niet alleen over dat wat HIV of Hepatitis is, maar ook over de medicatie, mogelijkheden en onmogelijkheden.

Ook hebben twee adoptiemoeders hun ervaringsverhaal verteld. De een over haar kind met Hepatitis, de ander over haar kind met HIV. Beide vertelde hun unieke verhaal, de wijze waarop er met deze infectieziekte in hun gezin wordt omgegaan en daarbij ook de wijze waarop zij hun omgeving hebben ingelicht. Het is ook bijzonder om te vernemen dat er nog steeds een groot taboe rust op HIV. Je kindje mag dan ineens niet meer met een ander spelen vanwege de ‘angst’. Dan breekt je hart toch?! Over Hepatitis wordt minder krampachtig gedaan, ondanks dat dit besmettelijker is. Tóch zijn beide infectieziekten goed te behandelen. Uiteraard vergt dit wat van ouders en kind, maar er wordt ook voldoende hulp bij geboden.

Naast de ervaringsverhalen en de verhalen van de aanwezige deskundigen, was er ook een vertegenwoordiging aanwezig van de HIV patiëntenvereniging. Uiteraard met materiaal voor uitleg. Een van de boekjes die ze mee hadden genomen om mee te nemen, is ‘positief geadopteerd‘. Mocht je geïnteresseerd zijn kun je op de link klikken. De digitale variant van het boekje opent zich dan.

Voor ons staat het vast dat een of meerdere kindjes met een infectieziekte ook welkom zijn bij ons. Wie vertelt ons dat een kindje met onze eigenschappen wel volledig gezond zou zijn geweest? Dat weet je vrijwel nooit van tevoren. Daarbij geldt ook dat het openstaan voor een of meerdere kindjes met een infectieziekten niet automatisch betekent dat ze daadwerkelijk een infectieziekte hebben.